P. Kováčik: Co na to ministr Pelikán?

22. 8. 2017

Zákony platí pro všechny. Jenže zřejmě pro někoho více tvrdě a někdo se může doslova ze svého provinění vykoupit. V případě možného uplácení lékařů ze strany distributorů léků obvinili vyšetřovatelé téměř 200 lidí. Mnozí z občanů a musím se přiznat, že ani já nejsme schopni pochopit, jak je možné, že někteří z lékařů se mohou trestnímu stíhání vyhnout. Neuvěřitelné? Ale kdepak. V případě, zaplatí-li lékař 1,5 násobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestních činů, vyhne se vězení. A co zbytek? Ten policie stíhá jako organizovanou skupinu. Mají se nač těšit. Hrozí jim tresty 2-10 let vězení.

Někteří obvinění vinu striktně odmítají. Jiní, aby se vyhnuli tvrdému postihu, raději zaplatí. Samozřejmě lze konstatovat, že policie odvedla dobrou práci a nemá žádný vliv na to, jak bylo v konečné fázi rozhodnuto. Je mi tak trochu líto, že takovouto šanci nemají i další občané naší republiky. Možná by se nám trochu vyprázdnila vězení a malí hříšníci by mohli své resty proti zákonu prostě vyplatit.

Přijaté částky v úplatkářské kauze lékařů se pohybují od tisíců korun až po miliony. A tak zde máme precedent, ke kterému by se měli vyjádřit především představitelé justice v čele s ministrem spravedlnosti. Možná, kdyby se ministr Pelikán nezaobíral kauzou exministra Babiše, čímž Babišovi spíše škodí, měl by čas věnovat se podobným problémům. Nerad bych si totiž myslel, že koupit se dá vše, i svoboda před zaslouženým trestem. Doufám, že již neexistuje ceník prapodivných odpustek.

Autor: 
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM a kandidát do PS PČR za Kraj Vysočina
Zdroj: 
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM a kandidát do PS PČR za Kraj Vysočina