H. Vrzalová: Nebuď blbej

15. 8. 2017

Stručná věta zaslechnutá cestou do práce. Dva mladíci, zjevně po ukončení základní školy, řešili, co je čeká po prázdninách. První mířil do učebního oboru, druhý na gymnázium. Soukromé. A svému kamarádovi se snažil vysvětlit, že nejen maturitu, ale i vysokoškolský diplom může mít dneska každý. Nepletl se. Díky stále se rozrůstající síti soukromých škol je vzdělání opravdu stále více vnímáno jen jako získání titulu, je jedno jakého, stranou přitom zůstávají samotné vědomosti. Stručně řečeno, vzdělání už není o tom, co víš, ale co si píšeš před a za jménem.

Výrazně klesá zájem o učňovské školství, některé obory doslova zejí prázdnotou, ale většina studentů bez ohledu na své schopnosti nezůstává ani u maturity, ale pokračuje vyšší odbornou či vysokou školou. A protože v České republice působí vedle veřejných vysokých škol téměř dvojnásobek soukromých, není nijak obtížné kýžený diplom získat. Studium sice něco stojí,  o některých titulech běžný člověk netuší, co znamenají, a uplatnění takovýchto absolventů v praxi je minimální, ale hlavně „nebuď blbej“.  Protože jen hlupák by takových možností nevyužil, ne?

Na soukromé školství bylo ze státního rozpočtu v roce 2016 vynaloženo 4 547 489,11 tisíc Kč. Za tuto sumu se v mezinárodních tabulkách propracováváme na přední místa v počtu vysokoškoláků, ministerstvo školství se dme pýchou nad plody svého úsilí a kraje pracně shání podporu firem pro střední odborné školy a učiliště, realizují nejrůznější programy a snaží se zatraktivnit obyčejnou poctivou práci.

Na klesající kvalitu vzdělání v ČR přitom upozorňují mnohé průzkumy, v nichž dříve naši studenti patřili ke špičce. Dnes jsou v lepším případě průměrní. Řešení se přitom nabízí – omezit investice do soukromého školství, zvýšit podporu praktických oborů, např. formou stipendií, sjednotit učební osnovy a výukové materiály, podpořit vydávání kvalitních učebnic. Učitelé by měli být méně zatěžováni administrativou, aby svůj čas a energii mohli věnovat opravdu učení. Ale především „nebuď blbej“ nesmí znamenat získat titul – ale něco opravdu umět.

Autor: 
Helena Vrzalová, kandidátka KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Kraji Vysočina
Zdroj: 
Helena Vrzalová, kandidátka KSČM pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Kraji Vysočina