P. Kováčik: Trapné fobie a obtěžující zlozvyky

26. 7. 2017

Každý máme nějaký ten zlozvyk. Někdo rád čokoládu, jiný kávu a našli bychom spoustu jiných, v podstatě nevinných závislostí. Mnohým se můžeme zasmát, jiné nás obtěžují. Některé však v poslední době zaujaly odborníky. Úplně nový trend je nasměrován v závislosti na telefonech. Sluchátko v uchu a mluvící člověk na ulici, v autě a práci, to už všichni známe. Někteří telefonisté si přidali novou fobii, strach z všudypřítomných odposlechů. Proto před budovami či v jejich uzavřených venkovních prostorách vidíme telefonující lidi, a to ve strachu, aby je někdo neodposlouchával. Tento nový jev je spíše pro zasmání, nežli abychom jej brali vážně.

Nejsou však sami. Zdárně jim sekundují kuřáci. Ti nesmí kouřit v restauracích a hospodách, proto kouří a diskutují venku a je jim úplně jedno, že nad jejich hlavami bydlí lidé, kteří by rádi měli otevřené okno, klid a nejsou nadšeni ze stoupajícího cigaretového kouře ani z hlasité diskuse. Ta zvláště o víkendu bývá dlouho do noci. Zákon vyhnal kuřáky z hospod, ale kdo pomůže lidem, kteří chtějí spát a bohužel bydlí v blízkosti restaurací?

Můžeme si položit řečnickou otázku, co bude v zimě? Obě skupiny, ať už telefonisté či kuřáci budou mít ztížené podmínky své existence. Že by jim zaměstnavatel či hospodský postavil vyhřívaný stan? Ovšem pozor, ti první by měli opět obavu z odposlechů a ti druzí by řešili problém, zda ve stanu lze kouřit a nepostihne-li je stejné opatření jako v restauracích.

Jaké je tedy řešení? Zbavit se svých obtěžujících fobií a zlozvyků a ponechat si jen ty snesitelné pro okolí.

Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: