P. Kováčik: Vláda objevila „třetí div světa“ - nekvalitní potraviny

24. 7. 2017

Ministr zemědělství si nechal vypracovat analýzu potravin z dovozu, aby zjistil, co už my všichni dávno víme. Potraviny, které našim občanům prodávají zahraniční obchodní řetězce, mají horší kvalitu než v jiných evropských zemích (například v Německu). Horší kvalitu mají nehledě na to, že jsou ve stejném obale a se stejným označením. Je neuvěřitelné, že v naší republice jsou v mnohých případech i dražší než v zemích Evropské unie. S takto prodávanými potravinami měli příslušní státní úředníci dělat pořádek již dávno a ne této doslova drzosti přihlížet.

Mělo by jít primárně o podporu kvalitní české domácí produkce oproti dovezeným, pro náš trh speciálně upraveným potravinám. Tato podpora znamená narušit trend obchodních řetězců a dále podpořit zákon o významné tržní síle a jeho reálnou aplikaci. Politika obchodních řetězců má totiž negativní dopad nejenom na zákazníky, ale i na naše dodavatele, kteří mají často problém dostat své produkty za přijatelných podmínek na jejich regály. O chybějících penězích v našem zemědělství hovoříme již dlouho.

Mým cílem je, abychom se z hlediska potravinářské výroby stali většinově soběstačnou zemí, což je v této turbulentní době důležité nejenom z ekonomického hlediska, ale i z bezpečnostního. Mým druhým, neméně důležitým cílem je, aby tyto kvalitní potraviny byly pro naše rodiny zcela přirozeně cenově dostupné. Jde přitom v podstatě i o zdraví. Ze současné prosperity ekonomiky musí těžit také naši občané, ne jen nadnárodní korporace.

Autor: 
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM a kandidát do PS PČR za Kraj Vysočina
Zdroj: 
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM a kandidát do PS PČR za Kraj Vysočina