P. Kováčik: Čeká nás zdražování?

20. 7. 2017

Český statistický úřad vydal první prognózy letošní sklizně. Pšenice ozimé se sklidí o 13, 2 % méně než minulý rok. U řepky se dá předpokládat sklizeň o 7, 7 % nižší nežli v roce 2016. Podle odborníků ze zemědělství by ale pečivo, jako rohlíky a chleba, zdražit nemuselo. Pekárenské firmy se však dosud nevyjádřily. Se svým rozhodnutím a hodnocením sklizně počkají až na její konec. Do letošního roku, kdy u některých komodit bude úroda nižší, může však zapůsobit řada jiných vlivů, například změna kurzu koruny. Jarní mrazy a následné sucho, či prudké deště spojené na některých místech s krupobitím, způsobily doslova pohromu.

Nejde však pouze o obiloviny, ale toto nepředvídatelné počasí zasáhlo i pěstitele zeleniny, sadaře a vinaře. Postiženy mrazy jsou na Vysočině i borůvky. Květnové prudké ochlazení přišlo právě v době, kdy kvetly. Celkový odhad statistiků u obilovin hovoří o tom, že úroda bude dle předpokladů asi o 10 % nižší oproti loňskému roku. Lidé se pomalu a jistě naučili s potravinami šetřit. Většinou totiž tvoří největší podíl peněz, které musí vydat.

Věřme tedy, že letošní nepřízeň počasí nebude pro všechny ještě větší pohromou. Zdražování potravin v supermarketech je mnohdy nenápadné a pozvolné a řetězce se jím rozhodně nehodlají chlubit.

Autor: 
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM
Zdroj: 
Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM