Naše země může být lepší, jen nebát se roztáhnout křídla!

20. 8. 2017

Sdělovací prostředky i pravicoví politici řeční o „zneužívání sociálních dávek“. Kousíček pravdy na tom je. Má ale odvést pozornost od věcí, které jsou mnohem důležitější! Je normální, aby v zemi, průmyslově vyspělé, už od konce předminulého století, žila taková spousta lidí pod hranicí chudoby? A skoro čtvrtina dětí a mládeže, téměř polovina vdov a osamělých žen a desítky procent nezaměstnaných a penzistů?

I já pamatuji doby, kdy tu nic podobného nebylo. Komu v tom nebránil zdravotní stav, ten práci a plat, který do nouze nesrážel, prostě dostal. Pod hranicí chudoby nikoho nedržely ani starobní či invalidní důchody. Tohle vše zničila právě politika, jejíž představitelé teď uráží i lidi, pro které práce prostě dneska chybí.

Sociální dávky jsou jen nepatrným zlomkem státního rozpočtu. Vedle stovek miliard, které mizí v zahraničí jen na dividendách, nestojí ani za řeč. Ať si ti, co řeční o „zneužívání“, zametou před vlastním prahem. Ať už konečně zmizí díry v zákonech, kterých „zneužívají“ všichni zákazníci „daňových rájů“. Ať už konečně zařídí tak samozřejmou věc, jako že daně ze zisku, vznikajícího z české práce, skončí v české státní pokladně. O tom, jak se „zneužívá“ sociálních dávek, budou mít právo řečnit, teprve až zajistí práci všem, kdo se jí neštítí. A až ji zajistí za mzdy, jaké za ten samý výkon platí na západ od našich hranic. Když už na ten Západ prý patříme!

Kamil Vejvoda
Kandidát do Parlamentu ČR na 5. místě kandidátky KSČM kraj Vysočina