Krize je tady

18. 11. 2019

Po létech ekonomického růstu se český průmysl pomalu ale jistě dočkal zpomalení , které se bude projevovat hlavně v příštím roce. Poslední kladný faktor české ekonomiky, kterým je spotřeba domácností čeká asi stagnace v následujících měsících. V době přípravy rozpočtu Kraje Vysočina je třeba počítat i s tímto faktorem i když výběr sdílených daní do příjmů rozpočtu Kraje bude mít dopad až v druhé půlce příštího roku 2020. Jistou opatrnost v investicích přiznává většina podnikatelských subjektů a jsou i firmy na Vysočině , které začaly velmi tiše propouštět. Recese v automobilovém průmyslu citelně zasáhla i Slovensko, kde se pomalu rozplývá sen o automobilové velmoci. I u nás na Vysočině je mnoho firem , které jsou součástí tohoto sektoru. Při sestavování výdajové stránky rozpočtu Kraje bude třeba pamatovat i na možný výpadek příjmové stránky rozpočtu. Finanční rezerva Kraje je historicky obrovská a přesahuje částku 2 miliard, nicméně i případný možný propad ve výběru by nebyl malý. Napříč politickým vedením Kraje Vysočina by jsme na toto neměli zapomenout a volit spíše stabilizaci a opatření před případnými negativy přicházející krize.

Pavel Hodáč, zast. Kraje Vysočina.