Kniha pro Zakarpatí

16. 9. 2019

Spolupráce mezi Krajem Vysočina a Zakarpatskou Ukrajinou má svoji tradici v celé řadě oblastí, ať už jde o školství, zdravotnictví, veřejnou správu, nebo třeba policii či hasiče. Ale není potřeba vždycky jen čekat, co krajský úřad vymyslí a připraví. V roce 2018 po návštěvě zastupitelů na Zakarpatí vyhlásila KSČM sbírku hraček, k níž se samostatně připojilo i Město Brtnice - a odezva byla neuvěřitelná, plyšáky, hrami, sportovním náčiním, výtvarnými potřebami, panenkami a autíčky se podařilo vybavit hned několik mateřských školek. Letos krajský výbor KSČM zorganizoval další sbírku, tentokrát knih pro děti a mládež. V družebních školách se s výukou češtiny začíná na různých stupních, kraj v rámci spolupráce přispívá na lektory, učebnice a slabikáře, ale k jinému čtení se žáci a studenti dostávají jen obtížně. K výzvě se opět přidala i Brtnice a je úžasné, kolik lidí se rozhodlo přispět, naplněné krabice úplně zarovnaly kancelář koordinátorky Katky Svobodové. Dárci přinesli leporela, skládačky, časopisy a nejrůznější knížky, nové nebo třeba i po dětech a vnoučatech, starší, ale v dobrém stavu. Krajský úřad zajistí jejich rozdělení a předání a jsem přesvědčena, že dárky přinesou hodně radosti, tak jak to má být. Všem, kdo se rozhodli pomoci, patří obrovský dík! Mimochodem – co vymyslíme na příští rok?

Helena Vrzalová