Karel Dvořák: Jednoduché a jasná pravidla pro podnikání drobných živnostníků

10. 9. 2017

Drobní podnikatelé tvoří početnou skupinu obyvatel v produktivním věku, obzvlášť v malých městech a na venkově. Tady je pracovních příležitostí méně, dopravní obslužnost má klesající tendenci a ne každý má možnost využít jinou alternativu pro cestu za prací. Mnozí se tak snaží svou odbornost využít právě v místě bydliště, v jeho nejbližším okolí. Udržují tak venkovu alespoň zbytky atraktivnosti - hospoda, holičství, obchůdek, zámečnická dílna, taxislužba a další potřebné služby.
Takových drobných živnostníků by si stát měl vážit, pomáhat jim, vynahradit jim to, že většinou nedosáhnou na žádné dotace, že se stěží zapojí do velkých zakázek, kde se počítá v miliardách. Jejich počty jsou jednodušší, jsou to desítky, maximálně stovky tisíc. Také okruh zákazníků je omezený, svou práci dělají proto, že ji mají rádi, je to rodinná tradice  a také proto, že sami jsou zaměstnavatelé a své zaměstnance nechtějí zklamat a připravit je o práci. Pracují podle zákonů, musí jich mít v povědomí víc než jen ten živnostenský. Nemohou si dovolit "mít na všechno lidi", jak je to běžné u velkých firem. Všechno musí zvládat "za pochodu", zdrojem obživy je hlavně činnost dle živnostenského listu. Co změna zákona, to rána pro drobného živnostníka, možnost další kontroly a pokutování. To je to, co v současné době zažíváme.
Problém vidím v tom, že zákony připravují lidé, kteří pobytem ve vrcholové politice ztratili kontakt s realitou. Ukázalo se to opět nyní při zavádění EET, kdy sami tvůrci zákona byli překvapeni rozmanitostí činností, kterými si naši spoluobčané zajišťují prostředky na skromné živobytí. Někteří z nich dodnes neví, zda mají evidovat či ne. Tady narážím na to, co by se určitě mělo změnit. Výklad zákona by měl být jasný, všichni, kterých se týká, by měli přesně vědět, co se od nich požaduje.  Na tvorbě takových zákonů bych se chtěl, v případě mého zvolení, podílet.
EET nebyla pro drobné živnostníky ranou poslední. O tom se nově přesvědčují hospodští. Pro některé je možná poslední rána zákaz kouření. Velmi podobné je to v mnoha dalších oborech českého podnikání, vždy se najde něco, co činnost omezí, ztíží a  někdy úplně zlikviduje. Tomu bych rád stál v cestě. Domnívám se, že když si osoba samostatně výdělečně činná platí sociální a zdravotní pojištění, zaplatí i daně,  pokud má dostatečný zisk, od státu nic nepožaduje, zákony neporušuje, není třeba neustále vymýšlet ztěžující či zničující opatření. Myslím si, že dostatečně velkým strašákem pro drobné podnikatele jsou tuzemské a zahraniční velké firmy a obchodní řetězce. Možná se dočkáme toho, že například vánoční či velikonoční atmosféru budou ti bohatí jezdit nasávat do okolních států, protože naši prodejci nebudou riskovat tisícové pokuty  i za nechtěné opomenutí vystavení EET účtenky.

Karel Dvořák
Kandidát do Parlamentu ČR na 3. místě kandidátky KSČM kraj Vysočina